SOLIDARITAT

A Tirana obre el primer Apartamentet e Mbështetura, un cohabitatge tutelat perquè persones amb problemes psíquics puguin viure de manera autònoma

És un pas més envers una sanitat a mesura de la persona que Sant’Egidio impulsa des de fa anys a Albània

La Comunitat de Sant’Egidio ha inaugurat a Tirana el primer Apartamentet e Mbështetura, un  pis tutelat, que  representa una novetat en la cura de les persones amb problemes psíquics. 

Actualment a la casa viuen dos homes que tenen històries doloroses a les espatlles, històries d’abandonament i malaltia, però també d’esperança. Després de passar anys d’institucionalització a l’hospital psiquiàtric d’Elbasan, viure a les Cases Vermelles (les cases família que Sant’Egidio té a Tirana com a alternativa als centres psiquiàtrics)  va obrir un camí de rehabilitació que avui els permet començar una vida autònoma.

Amb aquesta nova iniciativa, finalment poden tenir una casa de debò. La  firma del document d’entrada va ser un moment emocionant per a persones que, durant dècades, han viscut sense drets ni documents, privats de qualsevol dignitat. 

Al pis hi poden viure fins a tres persones que  gestionen de manera autònoma el seu dia a dia: organitzen plegats la neteja, la compra i la preparació dels àpats. El Ministeri de Sanitat i Protecció Social, a través d’un acord amb Sant’Egidio, aporta un suport discret amb terapeutes de rehabilitació, una figura professional innovadora a Albània. 
 
A finals de juliol obrirà a Kavaje un segon pis per a quatre persones, amb les mateixes característiques.
Aquests projectes representen molt més que una simple solució habitacional: ofereixen la possibilitat no només d’administrar la casa, sinó també de buscar feina i de construir relacions humanes basades en el respecte, la dignitat i la confiança.
 
És un plantejament innovador en un país en què, com malauradament passa cada vegada més sovint a nivell global, l’internament és la resposta principal als problemes de salut mental. Des del 2017 els ingressos a hospitals psiquiàtrics han crescut en un 106%, i han arribat a un total de 1122 persones.
 
Els pisos tutelats formen part d’una àmplia reforma de la salut mental a Albània, procés en què la Comunitat contribueix amb els seus esforços per tancar els manicomis i per crear alternatives a la institucionalització. Les  Cases Vermelles són un model reconegut per l’OMS com a millor pràctica. De fet, el Ministeri de Sanitat ha replicat la idea amb tres cases famílies més. Esperem que també aquests nous pisos generin el mateix efecte multiplicador i demostrin així que un enfocament humà i respectuós pot transformar vides que es consideren perdudes.