ÁFRICA

Amb motiu de la visita de Marco Impagliazzo, es reuneixen la Comunitat a Kampala, Uganda, amb els ancians i les Escoles de la Pau

Es planten 3 arbres en memòria de Rosa Sarracini i dos infants del carrer

Una gran assemblea va reunir la Comunitat de Sant'Egidio d'Uganda, provinent de diverses zones de la capital, Kampala, i també de Lira, important ciutat del nord del país, en motiu de la visita de Marco Impagliazzo. La trobada va tenir lloc a la Universitat Makerere, centre emblemàtic del pensament africà, amb el lema: "Amb Floribert Buana Chui per la Resurrecció d'Àfrica".

 

Al centre de la reflexió hi va haver la figura del Beat Floribert Buana Chui. El seu amor pels nens del carrer i els més pobres ha esdevingut un model per a molts joves africans. L'assemblea també va servir com a moment de reflexió sobre el valor de la Comunitat com a promotora de la pau en un món en guerra i sobre la necessitat d'atendre obertament les necessitats dels pobres amb la força de l'Evangeli.

Durant la seva visita, Marco Impagliazzo va visitar algunes de les Escoles de la Pau a les zones de Ntinda i Katwe, on hi viuen infants de grups ètnics sovint víctimes de discriminació. A la comunitat de Ntinda, en un gest profundament simbòlic, es van plantar dos arbres: un en memòria de Lawrence, un nen víctima del linxament, i de Sirage, un nen que es va ofegar mentre rentava roba al riu. Un tercer arbre es va plantar en memòria de Rosa Sarracini, líder de la Comunitat d'Uganda, que va morir recentment. Marco també va visitar els ancians de Muyenga i Ntinda, que viuen aïllats i requereixen atenció diària per a diverses necessitats, però sobretot, l'amistat dels joves.

 

En els darrers anys, Uganda, un país predominantment rural, ha experimentat un desenvolupament notable i un important desplaçament demogràfic cap als centres urbans. Això es demostra per l'accelerat desenvolupament de la seva capital, Kampala, la població de la qual ha crescut ràpidament fins a assolir aproximadament els 6 milions d'habitants. Uganda també experimenta un important creixement demogràfic, amb un marcat augment de la població en edat laboral, un factor que presenta importants desafiaments i oportunitats per al desenvolupament del país. Per tant, el país travessa actualment un període de transició que, juntament amb el desenvolupament, està agreujant antics i nous problemes socials, com ara la difícil situació dels nens del carrer, l'empobriment de la classe mitjana i l'aïllament de la gent gran.

En aquest context urbà en transformació, la Comunitat de Sant'Egidio continua sent un referent de solidaritat concreta. Recentment, es van inaugurar dos ecolaboratoris o eco-lab gestionats per Joves per la Pau a les comunitats de Ntinda i Nakulabye: aquests espais solidaris distribueixen roba i altres articles de primera necessitat a les famílies més pobres, creant una xarxa d'ajuda i suport als barris més desafavorits.

 

Malgrat les nombroses dificultats, Uganda continua sent un país en pau, que acull aproximadament 1,8 milions de refugiats procedents de països veïns com el Sudan del Sud i la República Democràtica del Congo, afectats per prolongats conflictes, així com d'Eritrea i Somàlia. Per als refugiats, la Comunitat de Sant'Egidio és present al camp de refugiats de Nyumanzi, on ha obert una escola que acull més de 1.000 nens, oferint-los educació, esperança i un futur millor.

Uganda és també un país amb una gran vitalitat religiosa, amb la presència d'esglésies històriques com l'anglicana i la catòlica, així com una important minoria musulmana. Aquest pluralisme espiritual representa una riquesa i un terreny fèrtil per al diàleg i la consolidació de la pau.

La visita de Marco Impagliazzo va representar un moment d'unitat, estímul i revitalització per a la Comunitat a Uganda, que continua el camí al costat dels pobres, els nens, els ancians, els refugiats i els joves, per construir una Àfrica de pau i d'esperança.