Des del 2017, el nord de Moçambic ha estat víctima d'atacs terroristes que han causat més de 4.000 morts i gairebé un milió de refugiats i desplaçats interns. A dia d'avui es manté un clima d'inseguretat i, en conseqüència, una situació que genera un gran patiment per a la població de Moçambic.
Les tensions al país van empitjorar després de les eleccions generals del 9 d'octubre, els resultats de les quals van ser impugnats pels partits de l'oposició. El descontentament s'ha traduït en protestes i manifestacions a diverses zones del país que sovint han donat lloc a episodis de violència greu, i han augmentat el nombre de refugiats que busquen seguretat.
Malawi, un país fronterer amb el nord de Moçambic, malgrat la seva extrema pobresa, ha estat sovint un punt d'arribada per als refugiats de Moçambic en les últimes dècades. En els últims mesos, unes 5.000 persones han trobat refugi en campaments a la regió de Nsanje, al sud del país, prop de la frontera.
Les Comunitats de Sant'Egidio presents al districte van començar de seguida a visitar els refugiats del campament per tal de donar-los confort i comprendre les seves principals necessitats. En concret, al campament de Tengani han arribat molts homes i dones d'edat avançada i solitaris que, després d'haver fugit de casa seva, ja no tenen on tornar.
En col·laboració amb les autoritats del campament, Sant'Egidio va seleccionar 420 famílies i persones en condicions d'extrema vulnerabilitat, majoritàriament ancianes i discapacitades, i el passat 1 de març es va organitzar un primer repartiment de paquets d'aliments, realitzat conjuntament amb els Joves per la Pau. És una primera manera de pal·liar les condicions de vida dels més vulnerables del camp. Una primera mostra de solidaritat i benvinguda, en una situació que corre el risc de continuar durant molt de temps.